Våra favoritrecept med lamm och gris
Hamragårdens Lammstek
1 lammstek med ben
1,5-2 dl olivolja
3-5 vitlöksklyftor
3 rosmarinkvistar
salt
peppar
Gör så här:
- Snitta steken och gnid in den med salt och peppar.
- Lägg den i en ugnsfast form.
- Slå på oljan och lägg hela vitlöksklyftor och rosmarinkvistar runt steken. Täck formen noggrant med folie.
- Sätt in i ugnen på 175°C i 4-5 timmar
Indisk Lammgryta
4 portioner
500g grytbitar av lamm
(märgben)
1 gullök (grovhackad)
2 klyftor vitlök (hackade)
2 morötter
1/2 msk garam masala
1/2 tsk malda korianderfrön
1 tsk spiskummin
1 krm kardemumma
ca. 1 tsk chillipulver eller färsk chili (efter smak)
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 burkar krossade tomater
2 potatisar
1 kruka färsk koriander
olivolja
salt
ris till servering
Gör så här:
- Fräs lök, vitlök, tomatpuré, morötter och alla torkade kryddor i olivoljan.
- Tillsätt lammkött (och ev. märgben) fräs lite med kryddblandningen (var vaksam så inte kryddorna bränner). Salta.
- Häll i krossade tomater, lagerblad och ev. lite vatten koka under lock tills köttet är mört ca. 1h.
- Riv i två potatisar för att reda av, koka 10 min.
- Hacka i färsk koriander mot slutet, smaka av med salt.
- Servera med ris
Schweinshaxe (ugnsrostad fläsklägg)
1 fläsklägg färsk (om rimmad, justera saltet) ~1500g
1,5 msk havssalt
2msk fänkålsfrön
1 öl (gärna välhumlad pilsner)
Gör så här:
- Rosta fänkålsfrön i varm panna utan fett. Mortla fänkålsfrön och salt.
- Snitta svålen på läggen så att smakerna kommer in i köttet.
- Gnid in salt och fänkåls blandningen i köttet och placera i ugnsfast form.
- Sätt in i ugnen 120°C i u två timmar.
- Häll över ölen och låt stå i ugnen i ytterligar 1,5 till 2 timmar.
- Häll av skyn och reducera till ungefär hälften.
- Servera med potatismos, surkål och stark senap.
Lammkebab
Recept från Jamie Oliver
4 portioner
500 g lammbitar eller färs
2 msk timjanblad, färska
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver
4 msk sumac, eller rivet skal från en citron
havssalt
svartpeppar, grovmalen
en näve pistachnötter, skalade
några nävar blandade salladsblad, t.ex. romansallad, endiver och rucola, sköljda, slungade och hackade
en liten bunt mynta, färsk, plockade blad
1 st rödlök, skalad och fint skivad
1 st citron
en bunt slätbladig färsk persilja, plockade blad
olivolja, extra virgin
4 st stora tunnbröd eller tortillabröd
4 msk naturell yoghurt
Gör så här:
- Tänd utegrillen eller hetta upp en grillpanna.
- Lägg lammköttet i en matberedare med det mesta av din timjan, chili, spiskummin, sumac/cironskal(spara lite av kryddorna för att strössla över senare), lite salt, peppar och alla pistachnötterna. (Hacka med fördel nötter och kryddor, blanda sedan med lammfärs).
- Blanda sallad och mynta i en skål, och i en annan skål blandar du den skivade löken med en rejäl nypa salt och peppar samt en skvätt pressad citron (syran kommer att göra den råa löken mildare och lite inlagd).
- Blanda ihop allt med fingrarna och tillsätt persiljan.
- Grilla kebaben så att de får fin färg på alla sidor.
- Gör en dressing till salladen och myntabladen av olivolja, citronsaft och lite salt och peppar.
- Värm dina tortillas eller tunnbröd i grillpannan eller på grillen i ungefär 30 sekunder och lägg lite av salladen och löken på.
- När kebaben är klar drar du av dem från grillspetten och placerar dem på bröden. Strö över lite av kryddorna som du sparat.
- Blanda ihop allting på brödet och ringla över lite yoghurt (eller låt gästerna göra detta själva vid bordet).