ANDELSFÅR!

Hyr en Tacka - Ta del av det hon producerar under ett år!

Tackan bor kvar hos oss på HamraGård i Åsa och vi tar hand om henne på Bästa sätt. Ni får möjlighet att besöka er tacka och lära er mer om fårskötsel.

Vill ni ge bort ett Andelsfår i Julklapp eller födelsdagspresent? Hör av er till oss så ordnar vi ett fint gåvokort!

Detta ingår:

Tre studiebesök under året på Gården

Tre gånger under året samlas vi på gården för att titta på tackorna, och lammen när de kommit. Vi pratar om Ryafår, och om fårskötsel. Vi tittar på det som händer på gården och med fåren just nu. Givetvis frågar ni allt ni undrar över! Varje studiebesök varav ca 1,5-2 timmar.

I februari/mars träffas vi och delar ut tackorna. Hyrescertifikat, och häften delas ut. Ni får träffa er tacka och stifta bekantskap med henne. Vi pratar om baggsläpp och dräktighet, och hur fåren har haft det under vintern. Vi tittar på vinterfoder och stallar.

I maj/juni träffas vi, lagom till lammen kommit. Vi tittar på lammen. Kanske finns det flasklamm som behöver matas. Vi pratar om lamning och sånt som kan hända vid lamningen. Vi pratar om ull och klippning, och vad vi gör med ullen.

I september träffas vi och tittar på lammen på sommarbetet. Vi tittar på vallar, hagar och spannmål. Vi pratar om frånskiljning och om lammslakt och vad som händer sedan. Vi tittar på tackorna som går på sinbete och på baggarna i sin hage.

OBS! Studiebesöken innebär promenader i betesterräng till de olika hagarna eller hantering av fåren. Ta därför på er oömma kläder.  Man bör kunna gå 1km, eller bli buren viss del av promenaden. Barnvagn är en utmaning, som säkert går att lösa, och för dig med funktionsvariation ber vi att du kontaktar oss i förväg så att vi kan planera en lösning! 

Hyrescertifikat och info om just er tacka

Vid det första studiebesöket delas ett hyrescertifikat ut. Där kan ni namnge er tacka och se hennes släktträd. Ni får också info om henne; ålder, hur många lamm hon tidigare haft med mera.

Häfte om fårskötsel

Vid det första studiebesöket får ni ett häfte om fårskötsel. Här finns det mest grundläggande om hur man sköter får, samt några goda lammrecept. Ett pappershäfte delas ut och ni får en länk där man kan ladda ner det.

Lammkött från ett lamm

När just din tackas lamm är slaktmogna kör vi dem till slakteriet. Du får komma till gården och hämta en låda med 1 lamm. Lådorna väger i de flesta fall mellan 13 och 15 kg. Lammköttet är styckat och vakumförpackat. Ni kan välja mellan olika styckningar beroende på hur just ni tycker om att tillaga lamm. Om er tacka får fler än ett lamm kan ni välja att köpa till lammköttet från de andra lammen. Skulle er tacka vara tom, det vill säga inte få några lamm alls kan ni välja om ni vill ha en ny tacka, eller få lammköttet från en annan tackas lamm. Det samma gäller lammfällen. Lammköttet levereras mellan september och november påföljande år.

Ett garvat korthårigt lammskinn

Lagom till jul får du komma och hämta ett korthårigt lammskinn på gården. Skinnet är garvat på Tranås skinngarveri och är maskintvättbart. Skulle du hellre vilja ha ett långhårigt skinn kan du få det, moto en merkostnad på ca 600kr. Vi kan dock inte garantera att du får lammskinnet från just din tackas lamm, däremot får du samma färg som din tackas lamm. Detta har att göra med administrationen på garveriet.

Ett kilo garn eller en Ullpläd

En tacka producerar mycket ull på ett år. Vi skickar ullen till spinning och får hem garn. Du får under året kvittera ut 1kg grått ullgarn, 2- eller 3-trådigt. Garnet är spunnit på Filtmakeriet och är av hög kvalitet. Givetvis blandar vi ullen från alla våra tackor innan den spinns. Ditt garn kommer därför att bestå av ullen från flera tackor på Gården. Om du önskar en annan garnkvalitet bör detta inte vara några problem. Dock kan en merkostnad uppstår, beroende på vilken kvalitet ni väljer. Givetvis beror det också på garntillgången. Vill ni hellre ha en ullpläd, vävd av ullen från Gårdens får går det utmärkt att byta. Plädarna är liksom garnet gjorda på ullen från alla våra får. Plädarna vävs på det lilla familjeväveriet Acondria i Danmark.

Allmänt

Vi uppskattar att få reda på vilka ni som hyrestagare är. Detta för att bättre kunna skräddarsy lösningar och lägga studiebesöken på rätt nivå, så att ni får ut mesta möjliga av dem.

Tag med bra oömma skor och kläder till studiebesöken, det kan regna och vara lerigt!

Våra får är inga supertama husdjur, utan de lever så naturligt som möjligt. Under perioder när de går på sommarbete i stora hagar kan de vara skygga och inte låta sig klappas. Vi gör så gott vi kan för att komma nära dem, men ni kan inte räkna med att alltid få klappa just er tacka och hennes lamm.

För frågor och funderingar kan ni alltid höra av er till info(a)hamragard.se eller ringa Camilla på 0739-685721, tala in ett meddelande så ringer jag upp om jag inte svarar. Facebook är också en utmärkt kommunikationskanal FB: HamraGård instagram: @hamragard

Anmälan

Du anmäler dig/er genom att skicka ett email till info(a)hamragard.se där du berättar lite om vem/vilka ni är och dina/era kontaktuppgifter. Vi bekräftar anmälan genom att svara på mailet. Sedan får ni en faktura på anmälningsavgiften, 900kr. Vi hör av oss i december/januari med kallelse till första träffen.

Terms and conditions

  • Kostanden för 2023 är 7125kr för hela året (varav 900kr är bindande anmälningsavgift). Dock kan totala kostanden öka, beroende på vilka tillval ni gör som ovan nämnt.
  • Betalning sker via faktura i tre delar. Första delbetalningen är en bindande anmälningsavgift på 900kr. Ni förbinder er då att fullfölja avtalet och betala resterandebelopp. Vi förbinder oss att leverera det som ingår i avtalet. De två andra delbetalningarna sker via faktura efter det första studiebesöket, och i samband med köttleverensen.
  • Du kan ensam, eller som familj hyra en tacka. Max deltagare på studiebesöken per tacka är dock 5 personer.
  • Skulle er tacka eller hennes lamm allvarligt insjukna eller förolyckas så att hon inte kan leverera till er, erbjuder vi er en ersättningstacka. Givetvis förklarar vi vad som hänt tackan och varför.
  • Skulle er tacka inte bli dräktig erbjuds ni att byta tacka, eller få produkterna från en annan tacka.
  • Studiebesöken sker på bestämda datum, definierade långt i förväg. Vid absoluta förhinder får vi försöka lösa det.
  • Studiebesöken innebär promenader i betesterräng till de olika hagarna. Man bör kunna gå 1km, eller bli buren viss del av promenaden. Barnvagn är en utmaning, och för dig med funktionsvariation ber vi att du kontaktar oss i förväg så att vi kan planera en lösning! 
  • Det finns ett begränsat antal tackor. När dessa är fulltecknade kan en ställa upp sig på reservlista.
  • För att kursen skall starta måste vi teckna hyresavtal på minst 2 tackor. Får vi inte detta, förbehåller vi oss rätten att inte ge kursen.

 

Med Hopp om ett fint Fårår tillsammans!

En Får Tacka!

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)